Καρκίνος της μήτρας

Η μήτρα είναι ένα σημαντικό γυναικείο αναπαραγωγικό όργανο. Είναι το μέρος μέσα στο οποίο ένα μωρό μεγαλώνει, όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καρκίνου της μήτρας. Ο πιο κοινός τύπος ξεκινά στο ενδομήτριο και ονομάζεται καρκίνος του ενδομητρίου.

Συμπτώματα του Καρκίνου της μήτρας

Τα συμπτώματα του καρκίνου της μήτρας περιλαμβάνουν

  • Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία
  • Πρόβλημα στην ούρηση
  • Πυελικό άλγος
  • πόνος κατά τη συνουσία

Καρκίνος στη μήτρα εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα παχυσαρκίας και λαμβάνετε θεραπευτικά οιστρογόνα ορμονικής υποκατάστασης (εμμηνόπαυση ονομάζεται επίσης θεραπεία με αυξητική ορμόνη) αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Θεραπεία για τον Καρκίνο της Μήτρας

Περίπου το 90% των γυναικών με καρκίνο της μήτρας τον αντιμετωπίζουν με υστερεκτομή – χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Η πενταετής επιβίωση μετά από χειρουργική επέμβαση είναι πάνω από 70%.

Μερικές φορές χειρουργική θεραπεία συμπληρώνεται με ακτινοθεραπεία. Ακτινοθεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε προχωρημένες περιπτώσεις, ή σε περιπτώσεις υποτροπής της νόσου, ή όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλη.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αξιόπιστα χημειοθεραπεία ή ορμονική θεραπεία είναι αποτελεσματική για τον καρκίνο της μήτρας, ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα διεξάγεται σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: NIH Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου

Be the first to post a comment.

Add a comment